На куп'янському й курахівському напрямках напружена ситуація, на покровському бої точаться просто зараз – Генштаб ЗСУ

Українська артилерія й ракетні війська уразили за добу кілька районів скупчення окупантів
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Протягом минулої доби (9 червня) сталося 95 бойових зіткнень між українськими військовими й російськими окупантами. З початку поточної доби – ще 38 боїв, частина з яких триває. Про це 10 червня у Facebook у зведенні станом на 10.30 повідомив Генштаб ЗСУ.

"За минулу добу російські загарбники завдали по позиціях наших військ і населених пунктах 94 авіаударів (зокрема, із застосуванням 80 КАБ), задіяли 33 дрони-камікадзе, 1411 FPV-дронів, здійснили понад 4400 обстрілів", – ідеться у зведенні.

З початку доби 10 червня ЗС РФ завдали ще 11 авіаційних ударів із застосуванням 21 авіабомби, здійснили 52 удари дронами-камікадзе, понад 650 разів обстріляли позиції ЗСУ й населені пункти України.

Зі свого боку за минулу добу Повітряні сили ЗСУ, ракетні війська й артилерія сил оборони України уразили чотири місця скупчення особового складу й техніки, три засоби ППО, два засоби ракетних військ і артилерії, одну РЛС і один склад із боєприпасами.

На харківському напрямку ворог, за даними Генштабу, активних дій не вів, проводить перегрупування військ.

"На куп'янському напрямку ситуація напружена. Від початку доби відбулося сім бойових зіткнень у районах Степової Новоселівки, Піщаного й Берестового [Харківської області]. ЗСУ відбили п'ять ворожих атак, два боєзіткнення тривають поблизу Степової Новоселівки й Піщаного", – заявили в Генштабі ЗСУ.

Там додали, що на лиманському напрямку сили оборони успішно відбили сім атак поблизу Дружелюбівки, Невського, Тернів, Торського й Григорівки.

"На сіверському напрямку зазнали невдачі три спроби російського агресора наблизитися до наших позицій у районах Спірного, Івано-Дар'ївки й Верхньокам'янського Донецької області. Втрат позицій не допущено", – ідеться в повідомленні.

На краматорському напрямку українські військові відбили дві атаки окупантів у районах Кліщіївки й Андріївки Донецької області.

На покровському напрямку з початку доби сталося чотири бойові зіткнення. ЗСУ відбили дві атаки ворога в районі Новопокровського. Тривають бойові дії в районах Євгенівки й Новопокровського. Ситуація – під контролем сил оборони України.

На покровському напрямку, за уточненою інформацією, за минулу добу окупанти втратили 269 військових убитими й пораненими, знищено дві бойові броньовані машини, дві артилерійські системи й три автомобілі. Пошкоджено танк, бойову броньовану машину і дві артилерійські системи.

"На курахівському напрямку ситуація дещо напружена. Від початку доби російські війська 10 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік Невельського, Красногорівки, Георгіївки, Парасковіївки й Костянтинівки [Донецької області]. Дев'ять ворожих атак відбито, триває бій поблизу Костянтинівки", – зазначають у зведенні.

На оріхівському напрямку ворог здійснив одну невдалу атаку в районі села Копані Херсонської області, ЗСУ не допустили втрат позицій. На придніпровському напрямку українські захисники відбили одну ворожу атаку на північ від Кринків, зазначили в Генштабі ЗСУ.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої точаться за Часів Яр.

Уранці 10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Увечері 16 травня в ОВА заявили, що активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинено. За даними Зеленського, окупанти в Харківській області змогли просунутися щонайбільше на 10 км від кордону, а співвідношення втрат під час наступу РФ у Харківській області становить восьмеро росіян на одного українця.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.