Путін заявив, що Росія не має планів щодо захоплення Харкова

Путін стверджує, що Росія "вимушена створювати санітарну зону" через обстріли Бєлгорода
Фото: ЕРА

Країна-агресор Росія не має планів щодо захоплення Харкова. Про це 17 травня під час візиту в Китай заявив нелегітимний президент РФ Володимир Путін, повідомляє пропагандистське агентство "РИА Новости".

Коментуючи напад окупаційних військ на Харківську область, Путін сказав, що Росія "змушена створювати санітарну зону в ситуації з обстрілами житлових кварталів Бєлгорода".

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої тривають за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Ввечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні.

15 травня українські військові заявили, що в районі Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх. Зеленський того самого дня заявив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.

Генштаб ЗСУ 16 травня повідомляв, що на півночі міста тривають бойові дії, але плани ворога максимально вклинитися у глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися зірвали. Пізніше 16 травня в Генштабі додали, що ЗСУ контратакували окупантів у районі Вовчанська. Активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинили, заявили ввечері в ОВА.

За даними Зеленського, найглибша точка просування окупантів у Харківській області становить 10 км.