Ракетний удар по Дніпру, загиблі в Донецькій області, поранені – у Херсонській. У Харківській після бомбардування горіли яхти. Зведення ОВА за добу

У Харківській, Дніпропетровській і ще семи областях рятувальники ліквідували наслідки російських ударів
Фото: ДСНС України / Telegram (ілюстративне)

Минулої доби російські окупанти обстріляли територію дев'яти областей України. Про це з посиланням на дані ситуаційного центру Міністерства оборони України 4 червня в Telegram повідомив Military Media Center.

"Загалом із різних видів озброєння були атаковані 88 населених пунктів і 106 об'єктів інфраструктури", – підрахували в Military Media Center.

За минулу добу російські окупанти 11 разів обстріляли населені пункти Донецької області. З лінії фронту евакуйовано 215 людей, зокрема 30 дітей, розповів 4 червня в Telegram голова Донецької ОВА Вадим Філашкін.

За даними ОВА, минулої доби внаслідок російських обстрілів у Часовоярській громаді пошкоджень зазнали інфраструктурний об'єкт, 16 приватних і два багатоповерхові будинки. Також унаслідок обстрілів пошкоджено будинки в Новоукраїнці й Зоряному, вісім об'єктів – у Берестку, приватні будинки – у селах Костянтинівської громади.

Із РСЗВ "Смерч" росіяни обстріляли Дружківку, додав Філашкін.

За даними ОВА, з початку повномасштабного вторгнення в області загинуло 1987 жителів, поранено – 4976, без урахування Маріуполя й Волновахи. За останню добу окупанти вбили двох цивільних і ще двох поранили.

Російські окупанти вранці 4 червня обстріляли Куп'янськ, попередньо, постраждала одна людина, заявив 4 червня в Telegram голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, 3 червня неодноразово зазнало ворожих обстрілів селище Білий Колодязь у Вовчанському районі. Унаслідок вечірнього обстрілу горів будинок, постраждала жінка, раніше було пошкоджено будівлю елеватора, горіли два гаражі і три вантажні автомобілі, дах котельні магазину.

У Харкові частково зруйновано тильну сторону будівлі навчального корпусу на вулиці Любові Малої, постраждала жінка, додав Синєгубов. У Куп'янську зафіксовано влучання на територію цивільного підприємства.

За даними ОВА, авіаудар РФ керованою бомбою по Хотімлі спровокував пожежу в дев'яти будинках на колесах, 15 металевих будинках, горіли також чотири яхти й один катер.

Унаслідок російських обстрілів у Херсонській області поранення дістало четверо людей, окупанти обстріляли 16 населених пунктів, поінформував 4 червня в Telegram голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Під ворожим вогнем опинилися Антонівка, Садове, Придніпровське, Дніпровське, Велетенське, Станіслав, Томина Балка, Софіївка, Білозерка, Молодіжне, Берислав, Михайлівка, Золота Балка, Нововоронцовка, Милове й місто Херсон", – написав Прокудін.

Окупанти поцілили в житлові квартали населених пунктів регіону, зокрема пошкоджено 15 приватних будинків, навчальний заклад, дитячий садок, аптеку, офісну будівлю, газопроводи й територію агропідприємства, складське приміщення і приватні автомобілі, зазначили в ОВА.

Російські окупанти за добу 446 разів ударили по Запорізькій області, під обстрілами опинилося вісім населених пунктів, мирні жителі не постраждали, вказав 4 червня в Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

За даними ОВА, росіяни завдали авіаційних ударів по Новоандріївці й Левадному, 177 дронів різної модифікації атакували Червонодніпровку, Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку й Новоандріївку.

26 обстрілів із РСЗВ зафіксовано в Роботиному, Малій Токмачці й Малинівці, 241 артобстріл був по території Гуляйполя, Оріхова, Малої Токмачки, Новоандріївки, Роботиного, Левадного, Малинівки.

"Надійшло 11 повідомлень про руйнування житла. Мирні жителі не постраждали", – підсумував Федоров.

Російські війська атакували дронами-камікадзе Нікополь Дніпропетровської області, обійшлося без постраждалих, розповів 4 червня голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Уранці 4 червня окупанти завдали удару по Дніпру двома крилатими ракетами "Іскандер-К", їх збили, і вони впали на території міста, спричинивши пожежу й руйнування. Лисак попередньо повідомляв про шістьох постраждалих, пізніше уточнив, що їх семеро, зокрема двоє дітей.

Водночас пресслужба МВС України заявила про вісьмох постраждалих у Дніпрі.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім 4 червня в Telegram заявив, що 3 червня окупанти двічі обстріляли з артилерії акваторію Очаківської громади, постраждалих немає. Тричі за добу російські військові били з артилерії по Куцурубській громаді, тут також обійшлося без постраждалих.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої тривають за Часів Яр.

Уранці 10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Увечері 16 травня в ОВА заявили, що активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинено. За даними Зеленського, окупанти в Харківській області змогли просунутися щонайбільше на 10 км від кордону, а співвідношення втрат під час наступу РФ у Харківській області становить восьмеро росіян на одного українця.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.