Сили оборони України відбили ворожу атаку біля Тихого, у районі Вовчанська триває бій – Генштаб ЗСУ

Із початку поточної доби між українськими військовими та російськими окупантами відбувся 31 бій, частина з яких триває
Фото: EPA (архів)

Упродовж минулої доби (14 червня) сталося 112 бойових зіткнень між українськими військовими й російськими окупантами. Із початку поточної доби стався ще 31 бій, частина з яких триває. Про це 15 червня у зведенні станом на 10.00 повідомив Генеральний штаб Збройних сил України в Telegram.

"За минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ і населених пунктах шести ракетних ударів із застосуванням 17 ракет, 33 авіаційних ударів (зокрема, скинув 56 КАБ), здійснив понад 3 тис. обстрілів, 104 із них – з реактивних систем залпового вогню", – ідеться в повідомленні.

Водночас Повітряні сили ЗСУ та ракетні війська й артилерія сил оборони уразили три засоби протиповітряної оборони, пункт управління БПЛА, три артилерійські засоби, два склади боєприпасів і 15 районів зосередження особового складу й озброєння окупантів.

Із початку цієї доби окупанти здійснили 12 авіаударів із застосуванням 19 КАБ, 547 разів обстріляли позиції українських військ, а також залучили для ударів 18 дронів-камікадзе.

На харківському напрямку від початку доби ворог тричі намагався потіснити сили оборони України з позицій. Біля Тихого атаку відбито. Триває бій у двох локаціях у районі Вовчанська.

"За уточненими даними, за вчора на цьому напрямку ворог втратив понад 112 осіб убитими й пораненими. Також знищено бойову броньовану машину, 10 автомобілів, три одиниці спеціальної техніки і три склади з боєприпасами. Пошкоджено танк, дві артсистеми, п'ять автомобілів і одиницю спецтехніки", – зазначили в Генштабі.

На куп'янському напрямку зараз триває п'ять боєзіткнень. Біля населених пунктів Петропавлівка, Андріївка, Греківка та Невське окупанти намагаються вибити підрозділи українських військових із позицій. Ситуація контрольована.

На сіверському напрямку противник атакує біля Роздолівки. Триває бій. Ворог успіху не має.

"Як і минулої доби, найбільш напружена ситуація залишається на покровському напрямку. Зараз там триває три бойові зіткнення в районах Новоолександрівки, Євгенівки та Новоселівки Першої. Стільки ж атак уже відбито. Сили оборони продовжують докладати зусиль щодо стабілізації обстановки, завдають комплексного вогневого ураження", – ідеться в повідомленні.

На курахівському напрямку успішно відбито п'ять спроб ворога вклинитися в українську оборону неподалік Побєди й Парасковіївки.

"Від початку доби на времівському напрямку наші воїни відбивають атаку в районі Старомайорського. Ситуація контрольована. Біля Урожайного та Водяного чотири боєзіткнення вже завершилися. Противник зазнав втрат і перегруповується", – зазначили у Генштабі.

На оріхівському напрямку ворог здійснив дві невдалі спроби витіснити українських воїнів із позицій біля Малої Токмачки й Роботиного. Втрати окупантів станом на 10.00 Генштаб уточнює.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої відбуваються за Часів Яр.

Уранці 10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Увечері 16 травня в ОВА заявили, що активне просування окупантів територією Харківської області вже зупинено. За даними Зеленського, окупанти в Харківській області змогли просунутися щонайбільше на 10 км від кордону, а співвідношення втрат під час наступу РФ у Харківській області становить восьмеро росіян на одного українця.

26 травня президент України заявив, що РФ збирає біля кордону ще одне угруповання військ для нового наступу.