Сирський повідомив генерала армії Франції про стабілізацію ситуації на сході України

Сирський (на фото) повідомив, що розповів Бюркару про ситуацію на полі бою у війні проти РФ
Фото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine / Facebook

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 21 березня провів телефонну розмову з начальником Об'єднаного штабу збройних сил Франції генералом армії Тьєррі Бюркаром. Про це Сирський повідомив у Facebook.

"Проінформував про ситуацію на полі бою. Зокрема про те, що на даний момент силам оборони України вдалося стабілізувати обстановку на сході України", – написав головнокомандувач ЗСУ.

Сирський подякував уряду Франції й народу за постійну й послідовну підтримку України.

"Окремо висловив вдячність за надану допомогу з підготовки українських військовослужбовців на території Франції", – наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.

17 лютого Сирський повідомив про рішення вивести сили оборони України з Авдіївки. Він пояснив, що керувався необхідністю зберегти життя українських воїнів.

Після захоплення Авдіївки окупанти пішли в наступ на сусіднє Ласточкине. 26 лютого ЗСУ повідомили про відхід від Ласточкиного, щоб не допустити подальшого просування росіян у західному напрямку. Тодішній речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій розповів, що українські підрозділи відійшли від Сєверного і Степового, окупанти намагалися зайти у Красногорівку й Орлівку, але їх вибили.

Увечері 4 березня Лиховій заявив, що ЗСУ зупинили просування окупантів на авдіївському напрямку, ворог частково контролює Бердичі й Тоненьке. Крім того, окупанти збирають сили для окупації Новомихайлівки на новопавлівському напрямку.

8 березня Лиховій підтвердив, що найактивнішим зараз є новопавлівський напрямок, де противник зосереджує головні зусилля після виходу українських військ з Авдіївки. Зокрема, окупанти, за його словами, кидають величезні сили на захоплення Новомихайлівки, а також сіл Георгіївка, Побєда і Красногорівка.

15 березня Сирський повідомив, що на авдіївському напрямку окупанти намагаються прорвати оборону ЗСУ у смузі трьох бригад.