Загиблі в Сумській і Донецькій областях, поранені – у Харківській, обстріл Селидового із С-300. Зведення ОВА за добу

У Донецькій області не припиняються обстріли, під вогнем було ще вісім регіонів
Фото: Донецька обласна прокуратура / Facebook

Минулої доби російські окупанти обстріляли територію 10 областей України. Про це з посиланням на дані ситуаційного центру Міністерства оборони України 13 травня в Telegram повідомив Military Media Center.

"Загалом із різних видів озброєння було атаковано 139 населених пунктів і 82 об'єкти інфраструктури", – підрахували в Military Media Center.

У Харківській області протягом доби дев'ятеро людей дістали поранення, заявив 13 травня в Telegram голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Унаслідок серії масованих обстрілів Вовчанська з різного виду озброєння пошкоджено приватні будинки. Постраждало семеро людей", – написав Синєгубов.

За його даними, унаслідок обстрілів Дворічної з РСЗВ пошкоджено один приватний будинок, поранено 46-річну жінку. В Ізюмі внаслідок детонації боєприпасу поранено 69-річного чоловіка.

Голова ОВА додав, що в Малих Проходах унаслідок обстрілу горів будинок, у Липцях Харківського району окупанти поцілили бомбою в комунальний навчальний заклад. Загалом упродовж доби артилерійські й мінометні удари окупантів зафіксували більш ніж у 30 населених пунктах області, кілька сіл зазнали авіаударів.

"Наразі 1695 місцевих жителів евакуювали із Чугуївського району, 2589 – із Харківського, 44 – з Богодухівського та 1434 особи евакуйовано волонтерами. Усього евакуйовано 5762 особи", – підрахував Синєгубов.

Російські окупанти протягом 12 травня 26 разів обстріляли з різних видів зброї прикордонні громади Сумської області, унаслідок обстрілу одна людина загинула, двоє осіб дістали поранення, зазначила в Telegram пресслужба Сумської ОВА (станом на 21.00 неділі).

"Протягом дня росіяни здійснили 26 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 157 вибухів. Обстрілів зазнали Сумська, Білопільська, Миропільська, Краснопільська, Великописарівська, Есманьська, Шалигинська, Середино-Будська, Зноб-Новгородська громади", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, по Краснопільській громаді росіяни били з мінометів (сім вибухів) та артилерії (19 вибухів). Унаслідок артобстрілу загинув один житель громади, ще двоє осіб дістали поранення.

Унаслідок російських обстрілів у Херсонській області протягом доби є руйнування житла й інфраструктурних об'єктів, поінформував 13 травня в Telegram голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Під ворожим вогнем та авіаударами опинилися Садове, Станіслав, Антонівка, Велетенське, Берислав, Новоберислав, Михайлівка, Львове, Ольгине та місто Херсон. Також ворог здійснив ракетного удару по Високопільській громаді", – написав він.

За словами Прокудіна, російські військові поцілили в житлові квартали населених пунктів області, зокрема пошкоджено чотири приватні будинки. Було зафіксовано влучання в об'єкти критичної інфраструктури й вежу стільникового зв'язку.

У Донецькій області протягом минулої доби через російські обстріли загинуло двоє мирних жителів, розповів 13 травня в Telegram голова Донецької ОВА Вадим Філашкін.

"За 12 травня росіяни вбили двох жителів Донбасу: у Дуброві та Іванівці. Ще дві людини в області за добу дістали поранення", – уточнив Філашкін.

За даними ОВА, з початку повномасштабного вторгнення в області загинуло 1960 жителів, поранено – 4890 осіб без урахування Маріуполя й Волновахи.

Російські окупанти атакували ракетами С-300 Селидове Донецької області вночі 13 травня – є руйнування, але обійшлося без постраждалих, заявила Селидівська міська військова адміністрація в Telegram.

"Приблизно о 1.20 російські війська обстріляли Селидово ракетами С-300. Унаслідок обстрілу пошкоджено багатоповерхові житлові будинки та заклад освіти", – зазначили в повідомленні.

Російські окупанти протягом доби 399 разів ударили по Запорізькій області, під обстрілами опинилося дев'ять населених пунктів, є руйнування, зазначив 13 травня в Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Зокрема, ворог завдав п'яти авіаційних ударів по Оріхову й Малій Токмачці, 178 БПЛА різної модифікації атакували Червонодніпровку, Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку, Новоандріївку. Здійснено сім обстрілів із РСЗВ, які накрили Малу Токмачку й Роботине, 209 артобстрілів росіяни завдали по території Гуляйполя, Новоандріївки, Малої Токмачки, Роботиного, Вербового, Левадного, Малинівки.

За даними ОВА, надійшло два повідомлення про руйнування житла, мирні жителі не постраждали.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім 13 травня в Telegram повідомив, що 12 травня окупанти обстріляли з артилерії населений пункт Куцурубської громади й акваторію Очаківської громади, постраждалих немає.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Протягом останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої точилися за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня в Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили. Для посилення оборони туди скерували резервні підрозділи, зазначили в МО.

Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогові.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, не зважаючи на втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

Сили оборони України ведуть контрударні дії в районах семи прикордонних сіл на півночі Харківської області, повідомив 12 травня речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" ЗСУ Назар Волошин.