"Так не було вже дуже давно". ЗСУ заявили про посилення тиску окупантів на таврійському напрямку

Сили оборони України обороняються на таврійському напрямку, заявив Лиховій
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook (архів)

Окупанти активізували бойові дії в Донецькій і Запорізькій областях. Про це 14 березня в ефірі національного телемарафону, який транслює в YouTube телеканал "Рада", повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

У Донецькій і Запорізькій областях російські окупанти почали "сильно тиснути", заявив Лиховій. Він наголосив, що активізацію дій з боку росіян фіксують із 14 березня. Українські військовослужбовці й далі ведуть оборонні операції, додав речник.

Він пояснив, що про активізацію російських військ свідчить і кількість бойових зіткнень. За добу 13 березня їх було 57, а станом на 8.00 14 березня з початку доби – уже 24 бойові зіткнення.

"Про ту напругу, яка була вночі й уранці, свідчить одна цифра. Станом на 8.00 відбувалося одночасно 13 бойових зіткнень. Так не було вже дуже давно. І це показник того, яке навантаження, який тиск створює ворог, яке навантаження лягає на наших воїнів", – зазначив Лиховій.

Він уточнив, що 12 спроб штурмових дій з боку окупантів було на донецькому напрямку, одна – на запорізькому.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони прогнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів на сході й півдні.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто.

У листопаді в Генштабі ЗСУ поінформували, що українські військові розширюють зайнятий плацдарм на лівобережжі Херсонської області.

17 лютого 2024 року головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про рішення вивести сили оборони України з Авдіївки. Він пояснив, що керувався необхідністю зберегти життя українських воїнів.

Після захоплення Авдіївки окупанти пішли в наступ на сусіднє Ласточкине. 26 лютого ЗСУ повідомили про відхід від Ласточкиного, щоб організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка – Тоненьке – Бердичі й не допустити подальшого просування росіян у західному напрямку.

Лиховій розповів, що українські підрозділи відійшли від Сєверного та Степового, окупанти вже намагалися зайти до Красногорівки й Орлівки, але але їх вибили.

Сирський заявив 29 лютого, що зараз головне завдання України на авдіївському й курахівському напрямках – утримати займані позиції й відновити положення там, де сили оборони раніше відступили.

Увечері 4 березня Лиховій заявив, що ЗСУ зупинили просування окупантів на авдіївському напрямку, ворог частково контролює Бердичі й Тоненьке. Окрім того, окупанти збирають сили для окупації Новомихайлівки на новопавлівському напрямку.

8 березня Лиховій підтвердив, що найактивнішим зараз є новопавлівський напрямок, де противник зосереджує основні зусилля після виходу українських військ з Авдіївки. Зокрема, окупанти, за його словами, кидають величезні сили на захоплення Новомихайлівки, а також сіл Георгіївка, Побєда й Красногорівка.