Україна б'є по РФ західною зброєю, щойно вдається виявити важливі цілі у Бєлгородській та Курській областях – ЗМІ

ЗМІ повідомили про удари України по РФ з установок HIMARS
Фото: defense.gov (ілюстративне)

Україна радикально змінила свою тактику ведення війни із країною-агресором РФ після дозволу США використовувати західну зброю проти цілей на російській території. Про це 4 червня написав Bild.

Як указав воєнний оглядач видання Юліан Рьопке, українські безпілотники тепер шукають важливі цілі у Бєлгородській та Курській областях, по яких, щойно їх удається виявити, сили оборони відкривають вогонь із західної високотехнологічної зброї. Насамперед – керованими ракетами типу М30 із HIMARS.

Поки головною ураженою ціллю залишається новітня російська система ППО – комбінований ЗРК С-300/С-400 вартістю €300–500 млн, його сили оборони України знищили 2 червня за 50 км від держкордону, ідеться у статті.

Окрім того, повідомляють, що після вихідних українські військові, імовірно, за допомогою західної зброї також уразили російський командний центр на схід від Бєлгорода, військовий склад у прикордонному Шебекіно і військову колону за 50 км від кордону в Курській області.

Про перші випадки застосування Україною американської зброї для ударів по російській території 5 червня також поінформувало Associated Press із посиланням на західного чиновника.

Удару було завдано відповідно до нещодавно схвалених указівок президента США Джо Байдена, який дозволив використовувати американську зброю для ударів на території Росії з метою захисту Харкова, наголосило AP.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували у лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброю, надану партнерами, для ударів по території РФ.

У Пентагоні 16 травня 2024 року наголосили, що Україна може використовувати американську зброю лише в межах своєї території.

30 травня Politico поінформувало, що Байден таємно дав указівку своїй команді забезпечити, щоб Україна могла використовувати американську зброю для вогню у відповідь у районі Харкова, щоб "завдати удару у відповідь по російських силах, які завдають ударів або готуються завдати їх".

Те, що Байден погодив дозвіл Україні бити по РФ американською зброєю, 31 травня підтвердили у Держдепі США. Директор із питань Європи у Раді нацбезпеки США при Білому домі Майкл Карпентер уточнив, що йдеться про боєприпаси GMLRS та артилерію. Як зазначив Карпентер, США дозволили Україні завдавати ударів по РФ у районах Сумської та Харківської областей, проте силам оборони заборонено використовувати для цього далекобійні ракети ATACMS.

Надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права підтримали представники кількох країн. Зокрема, про це заявили у Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді. ЗМІ повідомили, що таке рішення ухвалила також Німеччина.