Росія втратила за добу 19 танків і 1520 військових – Генштаб ЗСУ

Війська РФ втрачають автомобільну і броньовану техніку під час наступу
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Минулої доби російські окупаційні війська втратили 30 одиниць бронетехніки й 27 артилерійських систем. Про це 16 травня в ранковому зведенні у Facebook повідомив Генштаб ЗСУ.

Загальні втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 16 травня, сягнули приблизно 488 460 військових (+1520 за останню добу), 14 538 бойових броньованих машин (+30), 7529 танків (+19), 12 565 артсистем (+27), 1070 РСЗВ, 798 засобів ППО, 351 літака, 325 вертольотів і тисяч одиниць іншої техніки.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти  контролювали приблизно 26% території України.

Упродовж останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої точилися за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня в Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили. Для посилення оборони туди спрямували резервні підрозділи, зазначили в МО.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, розташовані в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, попри втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

14 травня українські військові на окремих ділянках у районах Лук'янців і Вовчанська "зробили маневр і перемістилися на вигідніші позиції" внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, зазначили в Генштабі ЗСУ.

15 травня українські військові повідомили, що в районі Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх. Президент України Володимир Зеленський 15 травня заявив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.